top of page

Ετοιμάζεται στη Λεμεσό μεγάλη έκθεση βιβλίου

Updated: Jul 13, 2022



Το Limassol Book Fair, η πρώτη μεγάλη έκθεση βιβλίου στη Λεμεσό, θα διεξαχθεί στις 25-27 Νοεμβρίου 2022 στις αίθουσες του Χαρουπόμυλου, δίπλα από τον περίβολο του μεσαιωνικού κάστρου της Λεμεσού, και θα είναι ανοικτή για το κοινό. Για τη διοργάνωση μιλούν στο ΚΥΠΕ δύο εκ των συνιδρυτών της έκθεσης, ο Χάρης Ιωαννίδης, εκδότης στον οίκο Αρμίδα για 25 χρόνια και ιδρυτικό μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Εκδοτών, και η Άννα Ιωαννίδου, ποιήτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας, οι οποίοι δηλώνουν ότι το Limassol Book Fair αποσκοπεί στην αναβάθμιση της αγοράς του βιβλίου.


Στην ερώτηση τι ώθησε την ιδρυτική ομάδα στη δημιουργία του Limassol Book Fair, η Άννα Ιωαννίδου απαντά ότι δεν υπάρχει στην Κύπρο κάτι αντίστοιχο των εκθέσεων βιβλίων που υπάρχουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι άλλο είναι το fair και άλλο το festival, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν παραδείγματα αντίστοιχα του festival, αλλά όχι του fair. Τα book fairs, όπως εξηγεί η Άννα, έχουν το επαγγελματικό στοιχείο γιατί απευθύνονται και στο ευρύ κοινό, έχουν εκθεσιακό χώρο, περιλαμβάνουν ομιλίες, αλλά ταυτόχρονα απευθύνονται και στους ειδικούς του χώρου, δηλαδή τους εκδότες, τους βιβλιοπώλες, τους τυπογράφους και όσους ασχολούνται με το δημιουργικό κομμάτι του βιβλίου.


«Στη Λεμεσό υπάρχει πρόσφορο έδαφος, γιατί ανθίζει το επιχειρείν. Η Λεμεσός επιλέχθηκε γιατί μπορεί να προσελκύσει κόσμο και από γειτονικές χώρες», αναφέρει η Άννα, η οποία αποκαλύπτει την επιθυμία της ιδρυτικής ομάδας για δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής μήτρας στη Λεμεσό και γενικότερα στην Κύπρο.


Από την πλευρά του ο Χάρης Ιωαννίδης επισημαίνει ότι η ανάγκη της έκθεσης και δραστηριοτήτων τέτοιου είδους είναι να φέρουν το βιβλίο στον κόσμο. «Όταν μειώνεις το χάσμα μεταξύ του βιβλίου και του αναγνώστη, επιτρέπεις στο κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με το βιβλίο. Όταν ο κόσμος εκτεθεί σε ένα βιβλίο, συνήθως το βλέπει, το αγκαλιάζει, το αγοράζει, το διαβάζει», τονίζει, προσθέτοντας ότι δεν είναι κακή η σχέση του Κυπρίου με το βιβλίο, αλλά χρειάζεται να εμπλουτιστεί. «Ο Κύπριος διαβάζει, αλλά θα ήθελα να διαβάζει περισσότερο», λέει χαρακτηριστικά.


Σε ό,τι αφορά το όραμα της ιδρυτικής ομάδας του Limassol Book Fair, η Άννα Ιωαννίδου δηλώνει στο ΚΥΠΕ: «Θέλουμε τους επαγγελματίες του χώρου, δηλαδή τους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία, να πάρουν την αγορά ένα επίπεδο πιο πάνω. Θέλουμε να δημιουργηθούν συνέργειες. Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως εξηγεί, η πρώτη μέρα του Limassol Book Fair θα είναι αφοσιωμένη στους επαγγελματίες του κλάδου και εκεί θα συζητηθούν οι προκλήσεις και οι νέες ιδέες που αφορούν τους ειδικούς του χώρου. Θα υπάρξουν και ομιλητές από το εξωτερικό (π.χ. Γερμανία και Ελλάδα) που θα δώσουν τα φώτα τους στην κυπριακή αγορά. Θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος και σκηνή, στην οποία θα γίνονται παρουσιάσεις από συγγραφείς από Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό. «Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ ωραίο να υπάρχει και στην Κύπρο γιατί θα ενισχύσει την κουλτούρα της κυπριακής κοινωνίας», σημειώνει η Άννα.


Από την πλευρά του, ο Χάρης Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση ενός προϊόντος το κάνει πιο ανταγωνιστικό, προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα είναι αλληλένδετη με την εμπορική πτυχή. «Αν το προϊόν σου θεωρείται υποδεέστερο, τότε δεν είναι ανταγωνιστικό», υποδεικνύει. «Παράγεται καλό βιβλίο στην Κύπρο, παράγεται λογοτεχνία υψηλής ποιότητας, αλλά αυτό δυστυχώς λίγος κόσμος το ξέρει, γιατί είναι λίγοι όσοι ασχολούνται πραγματικά», επισημαίνει ο Χάρης, για να προσθέσει ότι «όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δείξουμε την πραγματική δουλειά που γίνεται, η οποία δεν τυγχάνει της δέουσας προβολής και προσοχής». Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός με την Ελλάδα, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη αγορά και παράγει πολύ περισσότερο προϊόν. «Θα έπρεπε να αναδειχθεί από όλους τους εμπλεκομένους η τοπική παραγωγή», επισημαίνει.


Το όραμα του Limassol Book Fair είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ιθυνόντων του χώρου όχι μόνο εντός Κύπρου, αλλά και με γειτονικές χώρες, εξηγεί η Άννα Ιωαννίδου. «Η θεματολογία της φετινής εκδήλωσης είναι οι γέφυρες, οι οποίες μπορούν να έχουν διάφορες ερμηνείες. Το βιβλίο είναι μια γέφυρα μεταξύ του συγγραφέα, ο οποίος καταθέτει το ψυχικό του αποτύπωμα, και του αναγνώστη», συμπληρώνει.


Απαντώντας στην ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις προσδοκίες που έχουν από το κράτος, ο Χάρης Ιωαννίδης δηλώνει ότι το κράτος θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει τον πολιτισμό που παράγει η χώρα μας και σε συνέργεια με τους πολιτισμικούς φορείς να δομήσει μια πολιτική η οποία θα πάρει την Κύπρο μπροστά. «Η Μελίνα Μερκούρη μιλούσε για χρόνια για τη δύναμη που μπορεί να προσδώσει ο πολιτισμός σε μια χώρα. Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό και για την Κύπρο, η οποία ελάχιστα έχει αξιοποιήσει τον πολιτιστικό της πλούτο τα τελευταία 60 χρόνια», τονίζει. «Ως μάχιμοι παραγωγοί στον χώρο του βιβλίου μαζί με τους λογοτέχνες και τους συγγραφείς προσπαθούμε να δείξουμε τη δουλειά μας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε υποστήριξη», υποδεικνύει ο Χάρης, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα δρώμενα στον χώρο του βιβλίου. «Θέλουμε να έχουμε πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά η κορωνίδα μας να είναι η έκθεση της Λεμεσού», καταλήγει.


Από την πλευρά της, η Άννα Ιωαννίδου αναφέρει: «Θα ήθελα να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας με το κράτος σε έναν διάλογο. Είμαστε σε συνομιλίες με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, από την οποία υπάρχει πρόθεση στήριξης». Επιπρόσθετα, δηλώνει ότι υπάρχει η πρόθεση συμμετοχής ατόμων-κλειδιά από τον χώρο του πολιτισμού στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, ώστε μετά το πέρας της διοργάνωσης να συνταχθεί μια έκθεση που θα παραδοθεί στους ειδικούς του κράτους και να βελτιωθούν κάποια πράγματα. Όπως εξηγεί η Άννα στο ΚΥΠΕ, επιδέχεται τεράστια βελτίωση ο τρόπος διάθεσης του κυπριακού βιβλίου στο εξωτερικό. «Από τη συζήτηση που είχαμε με την ελλαδική εταιρεία που διοργανώνει το event, διαπιστώσαμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει η πεποίθηση ότι το κυπριακό βιβλίο ισούται με βιβλία για την τουρκική εισβολή και γενικά το Κυπριακό», υποδεικνύει. «Ωστόσο, η θεματολογία των κυπριακών βιβλίων δεν υστερεί σε σύγκριση με το εξωτερικό. Επομένως, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης», καταλήγει η Άννα.


ΚΥΠΕ



Πηγή: e-lemesos

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page